Svatba v době covidu

Pandemie nás v březnu při svatebních přípravách vyděsila a v říjnu už jen stresovala. Ty nervy mých snoubenců byly nepopsatelné. Byla jsem pro všechny nejen koordinátorkou, ale taky psycholožkou, farářkou, věštkyní a vzdáleným ramenem, na kterém se mi nevěsty občas vyplakaly, v jednom. Ze všech stran se mě ptáte, jaká bude svatební sezóna v roce 2021. I když nemám věšteckou kouli, věřím, že bude úžasná, plná emocí a radosti. Ano, vím, že je těžké v takové nejisté době plánovat. Nicméně moje největší rada zní – Nepřestávejte plánovat! Se všemi mými nevěstami jedeme v přípravách, jakoby covid 19 neexistoval. Protože, když se pak cokoli přihodí a svatba nebude moct být, budeme připraveni. Obvoláme profíky a svatební místo a vybereme vzdálenější termín. A klidně ve všední den. Protože víte co? Přece jen něco pozitivního přinesla tato situace – snoubenci se přestali obávat svateb v týdnu. A že jich v roce 2020 bylo!!!

A za mě byly lepší než ty sobotní. Trochu se nám vytřídili svatebčané, ale ti, co už si pro nás volno udělali, si to přišli všichni náležitě užít. Takže to byla pecka.

Proto moje druhá rada zní – Dělejte svatby v týdnu nebo mimo hlavní sezónu !!

Kromě super emocí vám to zajistí, že budou mít vaši dodavatelé s největší pravděpodobností váš náhradní
termín volný a nebudete muset dělat kompromisy a nepřijdete o zaplacené zálohy. Většina profíků je z
důvodu zrušení kvůli lockdown vrací zpět, ale je lepší se hned na začátku domluvit s místem hostiny a všemi dodavateli, jak to bude vypadat nejen, když bude nouzový stav, ale i když bude jen nějaké omezení a restrikce. A pokud panikaříte už teď a přemýšlíte o přesunu svatby, protože to zatím nevypadá růžově, tak než se unáhlíte, zkuste si zatím jen orientačně zjistit případný volný náhradní termín.

Zkuste popřemýšlet o Mikrosvatbě = svatbě s malým počtem lidí. Největší výhodou takové svatby ve 12ti / 20ti lidech je to, že ji můžete udělat opravdu takovou, jakou jste si vysnili, ale protože počet svatebčanů postupně narůstal, museli jste slevovat v rámci rozpočtu ze svých přání. Takto si dovolíte mít vysněné místo, dodavatele, špičkové víno, sushi dort, koktejly, program, nádhernou výzdobu… Protože pointou této svatby není výrazně ušetřit, ale právě plnit si přání a udělat opravdu nezapomenutelnou svatbu pro všechny. V rámci covidu a omezení všichni nepozvaní pochopí, že se nedostali na VIP list a zlobit se nebudou a vy rozmazlíte sebe a své nejdražší a nejmilejší. Co vy na to?

A moje rada, asi nejdůležitější, zní – Hlavně se z toho nezbláznit !!! Svatba a plánování by měli být radost. Bohužel z mých zkušeností většinou právě ti nejbližší mé snoubence nejvíc stresují – svými názory, obavami a nekočícími připomínkami. Od toho jim často ulevím já, ale pokud nemáte vedle sebe nikoho, kdo by vás uklidnil, zkuste tu být oporou jeden pro druhého. Protože toto je jen malé škobrtnutí na cestě manželstvím a životem, i když to tak teď zrovna nevypadá….po 20ti letech manželství a víc jak 200 svatbách opravdu vím o čem mluvím.

Přeji vám všem pevné nervy, žádnou paniku a stres. A když budete potřebovat, jsem tu pro vás….

S láskou koordinátorka Blanka za tým MB Flowers a www.svatbyspribehem.cz